Földszint 2.
Tartalom

 
Menü
 
Elérhetőségeink

- nadasieri@upcmail.hu
  30/23-84-625

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Repertoár - részletes

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Samuel Beckett: Ó, AZOK A SZÉP NAPOK!

   

 Beckett műveiről, és róla magáról is, nehéz újat írni. Esztéták, irodalomtörténészek, filozófusok könyvtárnyi tanulmányt vetettek papírra, mind a szerzőről, mind az életműről. Egyesek, és talán nem ok nélkül, a 20. század legnagyobb irodalmi alkotójaként tartják számon. Tény, hogy forradalmasította a drámáról, színházról alkotott addigi képünket. „Ha az életre van válasz, akkor ez csak a caritas lehet: osztozni másokkal, vigaszt nyújtani egymásnak, jó társaknak lenni. És persze szükségünk van még két dologra, s mindkettőt megtaláljuk Beckettnél. Az egyik a sztoikusok bátorsága, akik rettenthetetlenül néztek szembe azzal, ami elkerülhetetlen. A másik pedig a bölcsesség, hogy el tudjuk vetni magunktól nemcsak a világi hívságokat, hanem saját értékünk hamis képzetét is…”- írja John Calder, Beckett angol kiadója és barátja az íróról megjelent kötetében.
  Az Ó, azok a szép napok! a szerző drámáinak egyik csúcspontja.  

Winny: Nádasy Erika
Willy:   Szegvári Menyhért

 

 
  "...vannak pillanatok,  amikor megértenek és nem magadban beszélsz..."
 

 

Samuel Beckett (1906-1989)

   Dublinban francia, olasz és modern angol irodalmat tanult. Később egy párizsi egyetemen az angol irodalom vendégoktatója – itt kezd el verseket, tanulmányokat publikálni. Később csak az írásból él. A második világháború alatt egy partizán sejtben szervezi a nácik elleni ellenállást Franciaországban. Az 1948-ban írt abszurd színházi klasszikus, a Godot-ra várva meghozza számára a világhírt. Színházrendezőként is dolgozik. 1969-ben irodalmi Nobel-díjat kap. További jelentősebb darabjai: A játszma vége, Az utolsó tekercs és az Ó, azok a szép napok!
  Beckett megkerülhetetlen, forradalmi, aktuális színpadi szerző. A színházról lecsupaszítja a klasszikus polgári cirádákat, teret, helyszínt, kulisszát, kosztümöt, történést, életrajzos szereplőket. Még a cselekvést is. Ami marad: az ember. A színész és a néző, és ami bennünk és köztünk megtörténhet.

   „Beckett mélységesen felforgató, a szó legjobb értelmében … aki kénytelen kilépni kultúrájából, mert az tűrhetetlen és hihetetlen … De aki gondolatban szabad tud lenni, az szerencsés, és Beckett szerencsés volt...”
   „Ha az életre van válasz, akkor ez csak a caritas lehet: osztozni másokkal, vigaszt nyújtani egymásnak, jó társaknak lenni.”
   „...a szavakat szerette csak igazán. A szavak valójában a gyógyítás eszközei…”


( John Calder, Beckett angol kiadója és évtizedeken át jó barátja)

   Az Ó, azok a szép napok!-ban látunk egy nőt (Winnie) derékig, majd nyakig eltemetve. Ő beszél, de nem tud mozogni – viszont nagyon akar. És látunk egy férfit (Willie), aki ugyan nincs eltemetve, de se mozogni, se beszélni nem akar már. Emberi civilizációnak, cselekvésnek, hitnek, reménynek, mindennek a végén.
    És akkor Winnie derékig homokban azt mondja: „Ismét egy gyönyörű nap”. Akasztófahumor? Beckett egy percre nem hagy nekünk nyugtot. Hidegből melegbe, bohóctréfából létfilozófiába, a lét elviselhetetlen ürességéből a csak azért is túlélés heroikus harcába vezet minket.
   Miről szól ez nekünk? A végső reménytelenségen túl látunk két embert, végletesen lecsupaszított cselekvésképtelenségben, sejthető emberi kapcsolatuk romjain. Akik mégsem adják fel. És akik puszta jelenlétükkel tartják egymásban a lelket. Ez pedig felkeltheti legemberibb képességünket, a mélységes együttérzést. Ez pedig a jó színház lényege.

   „... mindig azt mondhatom magamnak, Winnie, vannak pillanatok, amikor megértenek és nem magadban beszélsz … Ha viszont  … magamra hagynál, akkor ugyan mihez fognék, mihez foghatnék, mivel telne a napom, vagyis az ébredést jelző csengetéstől az alvást jelző csengetésig tartó idő? (Szünet) Egyszerűen magam elé néznék beharapott szájjal?”

(Winnie a darabból)

Egy lakásban, pár négyzetméteren összezárva a lecsupaszított lényeggel – a fszt. 2-ben ezt ajánljuk kedves vendégeinknek.
 

Parti Nagy Lajos: IBUSÁR

   

 Parti Nagy Lajos megírta nagysikerű sokszereplős, az országban szinte mindenütt bemutatott „huszerettjét”, az Ibusárt. Nádasy láthatta valahol (talán Kecskeméten?), és bizonyára nagyon tetszett neki, mert elhatározta, hogy márpedig ezt ő előadja egyedül!  Én is láttam valahol az előadást, úgyhogy ismertem valamennyire, ezért azt hittem, Erika megbolondult!
  De nem figyelt rám, helyette nekikezdett a munkának. Egyszer aztán eszébe jutott, hogy talán illene fölhívnia a szerzőt és tudatni vele, hogy ő ezt szeretné megcsinálni… egyedül. Így is tett. Legnagyobb meglepetésére Parti Nagy azt válaszolta erre, hogy „kérem művésznő, várjon egy kicsit, visszahívom pár nap múlva”. Nádasy nem tudta mire vélni a dolgot, majd arra a következtetésre jutott, hogy valószínűleg a szerző leinformálja, ki lehet az a valaki, aki ezt kéri tőle. Néhány nap múlva valóban visszahívta, és azt mondta Erikának: „Maga honnan tudja, hogy én ezt eredetileg egy személyre akartam megírni, de aztán ez a sokszereplős változat lett a nyerő. Tudja mit? Megírom én, és eljátszhatja!”
  Mondanom sem kell, Nádasy a mennybe ment, és ezek után a színház sem mondhatott „nem”-et, lehet, hogy egyébként sem mondott volna. Így aztán bemutattuk pár évvel ezelőtt az Ibusárt, immáron „monohuszerett”-ként.
  Szegvári Menyhért (az Ibusár rendezője)


Sárbogárdi Jolán: Nádasy Erika

 

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

  

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

 

 
Hírlevélre feliratkozás
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 


 

 

 
Tartalom

Alicia Vikander - A legbiztosabb magyar forrásod az Oscar-díjas színésznõrõl! Képek, cikkek, hírek, minden egy helyen!    *****    -----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints